top of page
  • Siren Hovland

Minihus i Norge

Oppdatert: 16. jun. 2023


En movement

I USA har "the tinyhouse movement" regjert en stund, og det innebærer å bevege seg mot mer frihet, enkelhet og bærekraft.

I Norge har det blitt sendt flere program om akkurat dette.


Noen ønsker nok å bo i et minihus for økonomiske grunner og noen fordi de rett og slett ønsker å bruke tiden på noe annet enn vedlikehold og stell av hus.

Downsizing, altså å kvitte seg med eiendeler en ikke trenger og kun ha det mest nødvendige, er en del av denne trenden.Prefab hus
Mikrohus

Foto av: https://www.flickr.com/photos/benchun/3625699371Hva med Norge?

Nå er Norge på vei til å oppdage dette fenomenet. Flere aktører er kommet på banen, noen leverer mikrohus på henger med hjul og andre er ment for permanent plassering.


Noen videregående skoler har egne minihus-linjer der elevene lærer seg å bygge minihus/mikrohus.

Flere kommuner har lagt dette inn i boligpolitiske handlingsplaner og til og med opprettet områder med minihus. Se for eksempel hva de har gjort i Lurøy Kommune. https://distriktssenteret.no/eksempel/minihus-og-aktiv-bustadsatsing-pa-lovund/


Så dette er noe vi kommer til å se mer av fremover.


Forenkling av kravene

Det ligger også en høring ute for å forenkle kravene i byggteknisk forskrift der mikrohus skal brukes til boligformål. Det gjelder altså for hus under 30m2. Her er det kommet inn en del innspill og det ventes fortsatt på et vedtak.

På hus over 30m2 gjelder fortsatt vanlige krav som ved et tradisjonelt hus.


Vi i Enkelrum har valgt å fokusere på E38 modellen vår til boligformål. Den er 38m2 og fungerer utmerket til enslige eller par. Den er ment for fast plassering, slik at du kan koble deg til strøm, vann og kloakk.

Prefab hus
Enkelrum - prefab

Foto av: Enkelrum ABIhht TEK17 er det en del krav som må oppfylles dersom det skal brukes som permanent bolig.

Det er blant annet krav om en utebod på minimum 2,5m2 og så må det i tillegg installeres en pipe og være mulighet til å montere et ildsted. Dette kommer i tillegg på våre modeller.


Våre hus blir trykktestet og gjennomgått av uavhengig kontrollør før det forlater fabrikken for å sikre at det er ihht gjeldende krav. Kjøper skal også engasjere en ansvarlig kontrollør før en kan søke om ferdigattest.


E38 kan tilpasses for å passe deg og dine behov, så lenge den oppfyller de byggtekniske kravene. Bygger du hytte - fritidsbolig så er kravene litt lempeligere, men da kan du ikke bo der permanent.


Inspirasjon

Det er flere grupper på FB en kan følge med på for å orientere seg om forskjellige aktører og leverandører. Både gruppen "Minihus i Norge" og "Minihus Norge" har en del aktivitet.

På Instagram er det også lett å finne inspirasjon. Der er det bare å legge inn #minihus eller #minihusnorge så finner du mye.


Vi gleder oss til å se hvordan den norske tiny house movement ser ut fremover.

115 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page